AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
Immigració i eleccions
Arriba l’estiu, i amb ell el moviment de turistes que s’acosten a les platges per gaudir del bon temps. Aquest bon temps, però, també és aprofitat pels centenars d’immigrants que, desesperats, intenten arribar a les costes canàries i andaluses, fugint de la misèria i la impossibilitat de guanyar-se la vida als seus països. Nosaltres, com cada any, ho llegim als diaris, que cada dia en van plens, mentre ens lamentem de les desgraciades condicions de vida que pateixen.

Les xifres aquest estiu superen les de tot l’any, i la d’anys anteriors. Una mitjana d’entre 200 i 400 immigrants per dia que arriben a les costes canàries, la majoria procedents de Senegal i Gàmbia. Un total de 17000 immigrants arribats a aquestes costes en el que portem d’any, i d’aquests, 400 menors d’edat, que són enviats per les seves famílies sabent que a ells no els podran extreditar. La situació, segons el govern canari, és inaguantable, es troben desbordats, i això ja ha fet que el govern espanyol hagi promès que de cara al 2007 duplicarà les ajudes al desenvolupament a tots aquests països emissors d’emigració. Una solució que no solucionarà res, ja que la pobresa seguirà patint-se en aquests països, perquè la pobresa és estructural, causada pel sistema econòmic desigual en què viuen, un sistema que és alimentat i potenciat per Europa, que controla els fluxos que li interessa, és a dir, els comercials; i els que no li interessa, els frena amb murs, fronteres, lleis d’estrangeria i tractats de Shengen.

Les contradiccions d’aquests governs que es fan dir d’esquerres queden a la llum amb aquest tema, i en les darreres setmanes, el PSOE s’ha descobert encara més. Mentre arriben immigrants a les costes i se’ls hi aplica una llei d’estrangeria més que retrògrada, i mentre el ministre d’interior espanyol visita Senegal per tal d’arribar a acords per frenar la immigració, es presenta una proposició de llei per tal que tots els immigrants extracomunitaris puguin votar a les eleccions municipals; que la gent desviï la vista de les costes canàries a les eleccions i vegi “què d’esquerres” que són alguns partits.

La qüestió de la immigració és complicada, cert, però precisament per això, i perquè és una qüestió cabdal en la societat globalitzada que vivim, cal prendre-la seriosament i no aprofitar-se’n per fer campanya política. Cal començar a treballar en els països d’origen, per tal que tota la gent que fuig d’allà perquè no té possibilitats de viure ni de trobar feina, pugui tenir oportunitats laborals, d’estudi, d’habitatge, etc. És a dir, cal donar suport a un veritable desenvolupament autònom d’aquests països, i no com s’està fent ara, que es potencia i s’obliga a aquests països a desenvolupar-se sota les directrius del capitalisme global més ferotge que només beneficia als països rics.

D’altra banda, a casa nostra cal treballar per una veritable integració de la immigració. Una integració que s’ha de basar en donar facilitats per la regularització, per tenir habitatge digne i tenir feina digne. Amb aquests tres elements, la persona nouvinguda està en condicions per poder començar a integrar-se culturalment en la societat, per aprendre la llengua i per participar activament en la vida política del lloc on viu. Així doncs, donar el vot als immigrants, sense fer unes polítiques d’integració social realment justes és fer cortines de fum a una situació que es vol veure com un problema quan realment no ho és, i es vol mantenir com un problema, perquè dóna vots i dóna de què parlar. Deixem-nos per favor, de tanta política electoralista interessada i comencem a treballar per acollir a les persones nouvingudes i aconseguir construir unes societats veritablement interculturals i realment integradores.
25-08-2006
Anna Albareda, Comissió d'Acció Social
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660