AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
On queda el Marc Català de Relacions Laborals?
Fa mesos que els polítics del País Valencià i del Principat han estat negociant els respectius estatuts d’autonomia, quedant, la majoria, contents amb les molles que ha donat l’Estat Espanyol. Uns estatuts que queden lluny de l’aspiració a l’autodeterminació del poble català.

Centrant-nos en l’àmbit laboral cap dels dos estatuts presentats feia una clara aposta pel Marc Català de Relacions Laborals, i allò que l’Estat Espanyol ha tornat no aporta cap canvi en matèria laboral. Des de Madrid gestionaran tots els nostres recursos i des dels Països Catalans proporcionarem els treballadors precaris, aturats i els morts.

Les minses propostes realitzades a favor d’un Marc Català de Relacions Laborals descafeïnat a l’Estatut del Principat gairebé es van perdre en arribar a Madrid, sense que això suposés cap preocupació per les parts negociadores. L’interès mostrat cap a l’àmbit de treball català és nul, tan pels polítics com pels sindicats sucursalistes .

Res no canvia. Una cosa sí, però: cada cop s’apliquen unes polítiques més agressives envers la classe treballadora del país, reformes laborals que beneficien encara més a les empreses, deslocalitzacions subvencionades, pèrdues de poder adquisitiu i un llarg etcètera. Ens demostren per a qui governen.

No entenem com el tema del Marc Català té aquesta poca repercussió entre la classe treballadora catalana (afecta a un 90% de la població dels Països Catalans) i en canvi quan l’Estat Espanyol nega el dret, legítim, de les seleccions nacionals la gent es manifesta en massa i mostra un rebuig a l’actitud espanyola.

Les mobilitzacions a la Catalunya Nord en contra de les reformes laborals fan que des de l’ Espai Jove de la Intersindical-CSC veiem la necessitat, aquí al sud, d’agafar l’exemple dels companys i mobilitzar-nos pels nostres drets com a treballadors i com a nació. Creiem que com a joves hem d’encapçalar aquestes mobilitzacions degut a la nostra delicada situació en l’àmbit laboral i a la necessitat de canviar les dinàmiques actuals: flexibilitat, temporalitat i baix nivell retributiu.

Hi ha qui diu que la demanda del Marc Català de Relacions Laborals és una demanda obsoleta o innecessària. Curiosament, aquests solen ser panxacontentes, empresaris o personal de sindicats sucursalistes, a qui no interessa que es trenqui el seu particular negoci amb els treballadors.

Per tot això, des de l’Espai Jove de la Intersindical-CSC continuarem mobilitzant-nos pel Marc Català de Relacions Laborals i animant els treballadors i les treballadors catalanes a fer seva aquesta demanda. En definitiva, a participar activament en la reclamació d’allò que legítimament és nostre.
05-04-2006
Gerard Rabat, Secretari d'Acció Sindical del'Espai Jove de la I-CSC
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660