AMPLIAR ARTICLES D'OPINIÓ
La dinàmica del CPE
A l’Estat francès el govern de Chirac, amb Dominique de Villepin al capdavant, ha llançat una nova reforma laboral que ha provocat una resposta tan important per part dels joves estudiants i dels sindicats, que alguns ja diuen que es tornarà a donar un maig del ’68.

El “Contracte de Primer Treball” (CPE) afecta a tots els i les joves menors de 26 anys, qualificats o no, que podran ser acomiadats en qualsevol moment, sense motiu aparent, i sense pagar indemnitzacions de cap tipus. Amb aquest cop d’afecte, presentat sense cap negociació prèvia amb els sindicats, el govern francès diu voler acabar amb l’atur juvenil, que actualment es troba en un 23% de la població jove activa; però en realitat, el que està provocant és augmentar la precarització laboral dels joves, els quals ja porten molts anys patint les reformes laborals neoliberals que imposen la flexibilització, el treball per hores, el treball a través d’empreses de treball temporal, el cobrament de menys salari per un treball igual al de qualsevol altre treballador, i un llarg etcètera que de ben segur ens sona familiar.

Amb El CPE han creat una nova categoria laboral específica per aquests joves en edat de formació, que es trobaran més que mai en l’estrat més baix de l’escala de categories salarials que existeixen a França. Amb aquesta nova categoria la seva desprotecció és absoluta, perquè si fins ara podien tenir una certa seguretat enfront els acomiadaments, ara ja no els quedarà ni això.

I és que totes aquestes mesures no són gaire diferents de les que els joves estem patint a causa de les reformes que l’Estat espanyol ha estat aplicant des de 1984 per “regular i fomentar” el treball dels joves. Els contractes de pràctiques, el contractes a través d’ETT, la desprotecció social, i totes les mesures que fins ara s’han anat aplicant no són més que una cortina de fum per poder crear una bossa de treballadors i treballadores en precari que, amb l’excusa de que necessiten formar-se, es vegin obligats a treballar en condicions indignes.

Per això ens solidaritzem amb els joves de classe obrera nordcatalans, occitans, bascos, corsos i francesos, perquè el que patiran ells i elles no és tan llunyà al que podem arribar a patir nosaltres, ja que el que s’està fent en realitat, és qüestionar la mateixa condició d’assalariat, imposant mesures que atempten contra el dret laboral i reduint al no-res les normes d’un treball digne per instaurar la precarietat com la condició central dels i les assalariats.
29-03-2006
Anna Albareda, Comissió d'Acció Social
Opinió

De lluites socials en temps de retallades de drets i d’efervescència nacional
Roger Tugas
Portaveu Nacional

Supeditats en la resposta
Gerard Rabat
Secretari d'Acció Sindical


La Intersindic@l
SUBSCRIU-TE AL
BUTLLETÍ ELECTRÒNIC
DE LA INTERSINDIC@L
Agenda  ESPAI JOVE de la Intersindical-CSC · Carrer de Villarroel, 45, entresòl · 08011 Barcelona · Tel. 934813660